Josephine Blix

Josephine Blix

Vem bor här? 

– I vårt lilla hem bor jag, min man Pehr, Aldo, 3,5 år, Frank-Morris som är 7 månader och hunden Bosco som är en Jack Russell Terrier. Vi bor på Drottningsholmsmalmen, i det som en gång var stallet till en 1700-talsgård som vetter mot Drottningholms slott. Arkitekten Sigurd Lewerentz (1885–1975) anlade en del av trädgården efter resa till Italien, så det är Italieninspirerat for real. 

Så du bor granne med kungen? 

– Ja, han bor mittemot! Jag träffar honom ibland när jag går ut med hunden. Han brukar alltid hälsa och har alltid med sig livvakter utklädda till glada 80-talsmotionärer.

 

           

Berätta om din Portal-hylla!

– Min hylla är fantastisk! I det här lilla huset finns inte en enda grej som är rak. Använder man vattenpass ser det snett ut. Vi har lågt i tak och många små nivåskillnader så vi fick göra oss av med alla vardagsrumsmöbler och sängar när vi flyttade in. Grannen hissade upp flygeln till andra våningen och det sägs att en annan lyfte av hela taket för att få in möblerna! Då var det så underbart att få de platta paketen, Josefine (Halfwordson, grundare av Tônn) hade satt alla måtten och vi visste att hyllan var gjord för den här väggen. Det var fantastiskt att vi kunde låta den gå hela vägen upp i tak och att det gick så lätt att kapa av gavlarna. Josefine hade gjort en ritning där hon visade precis var vi skulle såga av dem. 

 

Varför blev det just den här hyllan? 

– Vi hade köpt en tv och den var ungefär tre gånger så stor som jag hade tänkt … Jag kände att den kan bara vara kvar om vi hittar en bra lösning, jag vill inte att det ska kännas som ett gamingcenter … Jag var lite rädd för att ha en hylla som tar upp så mycket plats eftersom vi har få fönster, huset är kulturmärkt och det finns pelare från de gamla hästbåsen överallt. Är jag knäpp som smackar upp en maffig hylla och tv-möbel? ”Det kommer att bli tvärtom” sa Josefine och hon hade helt rätt. Vi har en kalkig struktur på väggarna och i taket, det ska kännas lite som ett sicilianskt uthus, och genom att låta hyllan gå upp i tak fick rummet i stället mycket mer rymd. Det inspirerade mig att börja sätta upp andra grejer på väggarna. Det är fint att hänga saker högt! 

 

           

Hur tänkte du kring färgval? 

– Jag blev så himla glad när jag såg den här färgen som heter Kamel. Vi har en ljus kalkfärg på väggarna och en lite mörkare högblank på snickerierna och så kom hyllan in och band ihop dem perfekt.Vad har ni i hyllan?  

– Jag har faktiskt aldrig haft en hylla förut, utan romantiserat det bohemiska och staplat grejer längs väggarna i tidigare lägenheter. Till slut ställde vi ner alla böcker och magasin i källaren – och fick en vattenläcka! Allt blev förstört. Så nu har vi en blandning av vad alla tycker om att titta på i hyllan. Aldo äskar den. Han kommer hem från förskolan, hämtar alla sina bilar och bygger garage, helikopterplatta, brandstation … Vi har en tyst överenskommelse om att han kan leka överallt, så länge han är ok med att jag också har mina grejer där. Nu bygger han labyrinter runt min keramiksamling. Om jag respekterar hans bilar, så respekterar han mina grejer, och så kan vi båda leka i hyllan.

 

Vad har ni i lådorna? 

– Vi har ett kombinerat vardags- och matrum och i lådorna mot matplatsen är det genialt att ha servetter och dukar. I den andra lådan har vi just nu sladdar och laddare. Vi har också valt att ha två bokstöd. I avsaknad av mitt vattenskadade bibliotek är det bara en vacker form. 

            

Har du några stylingknep? 

– Om jag tänker professionellt är det viktigt att ha balans mellan luft och prylar för att det ska bli fina bilder. I verkligheten tycker jag egentligen bara att man ska ha många saker – det är så härligt att komma hem till någon som har mycket att titta på. Det man tycker om, tycker man är fint, därför försöker jag skapa en relation till Aldos leksaker. Han kommer inte alltid att välja bilarna i trä eller cognacsfärgat läder. Jag har gett upp på att separera de vuxnas finsaker och barnens grejer, allt måste få finnas här. 

            

 

Tillbaka till blogg
en ritning av en off-white hylla i måtten 244x237 cm

Vi hjälper dig planera din Portalhylla

Anpassa Portalhyllan efter ditt hem. Fyll i önskad bredd, höjd och färg i vår Portal-planerare. Vi återkommer med en skiss och pris på din hylla och hjälper gärna till att bolla idéer för just ditt rum.

När du är nöjd får du en färdigpackad varukorg redo att beställas. Tjänsten är helt kostnadsfri såklart!

Till Portalplaneraren