Blog / In my shelf / Mikael Lundblad

In my shelf

Mikael Lundblad

Han är mikropaleontologen som sadlade om och nu är TÔNNs egen husfotograf. Hemma i köket i Skarpnäck har han förvandlat Portal-hyllan till ett hemmakontor för två. Där får allt det nödvändiga plats – även konsten som behövs för att ge ögat vila.

Till Portal-planeraren

Vem bor här?

– Mikael Lundblad, fotograf och filmare, tvåbarnsfar och gift med Sara. Jag är egentligen utbildad mikropaleontolog som bytte bana för 15 år sedan. Jag började doktorera men hade en professor som inte var särskilt stöttande, så jag hamnade på Naturhistoriska riksmuseet och började fota fossil i deras samlingar. Därifrån blev jag fotograf.

Var är vi?

– I Skarpnäck i Stockholm, i vårt gemensamma hemmakontor som vi fixade när vi, precis som många andra, började jobba hemifrån för två år sen. Vi förvandlade den gamla lekhörnan i köket, där man kunde hålla koll på barnen när man lagade mat, till ett arbetshörn. Josefines hylla passade perfekt, vi kunde anpassa den efter måtten och få in förvaring.

Berätta mer om hyllan!

– Den är perfekt anpassad efter våra behov med två arbetsplatser, förvaring och öppna hyllplan. Funktionaliteten är viktig för oss båda, men det är jag som har dekorerat den. Är man estetiskt lagd och kreatör vill man ha fina saker som inspirerar omkring sig.

Vad har ni i hyllan?

– Framför allt praktiska saker. Jag har börjat plåta mer analogt, så en analog kamera och film. Böcker som inspirerar. Keramik av Mia Göransson. Jag har en pappersfetisch och älskar papper med olika struktur så jag sparar på alltifrån visitkort till handskrivna tackkort. I skåpen gömmer sig fula saker som sladdar och batterier. Ett par boxhandskar eftersom jag har plockat upp boxning efter 20 år. Skateboarden är ett minne från ett tidigare liv. Jag skejtade när jag var yngre och för några år sedan jag och Em Fexeus i Köpenhamn och samlade material till en bok som aldrig blev färdig. Vi intervjuade ett par kreatörer som hade gjort ett samarbete med Soulland och då fick vi varsin skateboard.

Som husfotograf åt TÔNN har du sett många hyllor, bästa tipsen?

– Jag har träffat många intressanta personligheter, det är bara spännande människor som har TÔNN-hyllor! Det är fantastiskt hur folk använder hyllan, att den är så flexibel. Man kan verkligen ha den i varje rum, särskilt nu med den nya klädstången. Folk använder den med stor fantasi. Och som gammal DJ älskar jag det faktum att vinylskivor passar perfekt.

Har du några stylingtips?

– Det är svår att sätta ord på, den exakta formeln sitter någonstans i det omedvetna. Jag har inspirerats av alla fantastiska stylister jag har jobbat med. Ett tips handlar om att ta sig utrymme: placera ut en väl vald sak, som en keramikskulptur, ensam på en hylla. Det är ju ganska dyr yta, och det är lätt att känna att man kanske borde fylla den med viktigare grejer, men ställ dit något för ditt eget välbefinnande. När du sitter och jobbar kan du titta upp på den, det ger ett lugn. Det handlar om luft kontra saker. Och gruppera. Något liggande, lite höjdskillnader och olika former – triangel, cylinder, cirkel, kvadrat.

Är hemmakontoret här för att stanna?

– Helt klart! I en eller annan form tror jag att de flesta kommer att jobba väldigt mycket mer hemma. Hemmakontoret ska självklart vara praktisk, ergonomisk och funktionell. Men glöm inte bort de snygga ytorna som skänker ett lugn och en skön känsla. Det ska vara lite härligt! Det gäller även arbetsplatser. Nu när man ska locka tillbaka folk från hemmet till kontoret måste man nog satsa på andra värden än bra wifi.

Blog / In my shelf / Mikael Lundblad

Portal hyllsystem

Ditt hem, din Portalhylla

Anpassa Portalhyllan efter ditt hem. Fyll i önskad bredd, höjd och färg i vår Portal-planerare. Vi återkommer med en skiss och pris på din hylla och hjälper gärna till att bolla idéer för just ditt rum.

När du är nöjd får du en färdigpackad varukorg redo att beställas. Tjänsten är helt kostnadsfri såklart!

Till Portal-planeraren Modulera Portal


Whatever @idalauga puts her hands on turns in to pure magic ✨✨


Shelf stories: a summer tale @saskiacort


New floor! Same old Portal shelf.


Lucky cats, Barbie cars and party outfits💚🤎💗


Who said a desk have to be squared?


🌷🌸Showroom open today 11 - 19 🌸🌷


❤️🌸TÔNN 4-ever! Almost 1600 members in the facebook group as we speak! Thank you so much for joining. 🌸❤️

Here you can buy, sell and request our products. And don’t forget that we love to help you re-plan your shelf when you move, refurbish or got your gloves on some new parts from the group. 

Join now if you haven’t yet! Link in bio!


Sunny side up please! 🌼


The round desk that spins you into a whirl of creativity!  By @fridaschuler 💙


Slipper season begins now! ☀️⛱️🌼


We just extended our offfice kitchen with another Portal shelf for cute stuff. @aarke is more than welcome among the ceramics and candles. Cheers to @aarke who gives us bubbles not looking like a space ship 🛸🚀


🐶 Everyone is welcome by our showroom today Tuesday 11 - 19 🐶🐕🐩


No doubt one of our favorite shelves 🧡


Through the seasons. Loveliest spring shelf by @annacate


Saturday and our Planning studio & showroom is open 12-16 🎀 Welcome by 🎀 Brännkyrkagatan 35 Mariatorget


Open this saturday in the showroom and planning studio! Come by and we’ll help you plan your shelf!


Friends 🍀 We are double open this week.
Today Tuesday 11-19 & Saturday 12-16. Come by and we’ll help you with shelf planning and advice.

And yey, mr Bump tray has now landed in our warehouse and pre orders are being sent out 🍀