Blog / Journal / Mikael Lundblad

In my shelf

Mikael Lundblad

Han är mikropaleontologen som sadlade om och nu är TÔNNs egen husfotograf. Hemma i köket i Skarpnäck har han förvandlat Portal-hyllan till ett hemmakontor för två. Där får allt det nödvändiga plats – även konsten som behövs för att ge ögat vila.

Till Portal-planeraren Inspiration till hemmakontoret

Vem bor här?

– Mikael Lundblad, fotograf och filmare, tvåbarnsfar och gift med Sara. Jag är egentligen utbildad mikropaleontolog som bytte bana för 15 år sedan. Jag började doktorera men hade en professor som inte var särskilt stöttande, så jag hamnade på Naturhistoriska riksmuseet och började fota fossil i deras samlingar. Därifrån blev jag fotograf.

Var är vi?

– I Skarpnäck i Stockholm, i vårt gemensamma hemmakontor som vi fixade när vi, precis som många andra, började jobba hemifrån för två år sen. Vi förvandlade den gamla lekhörnan i köket, där man kunde hålla koll på barnen när man lagade mat, till ett arbetshörn. Josefines hylla passade perfekt, vi kunde anpassa den efter måtten och få in förvaring.

Berätta mer om hyllan!

– Den är perfekt anpassad efter våra behov med två arbetsplatser, förvaring och öppna hyllplan. Funktionaliteten är viktig för oss båda, men det är jag som har dekorerat den. Är man estetiskt lagd och kreatör vill man ha fina saker som inspirerar omkring sig.

Vad har ni i hyllan?

– Framför allt praktiska saker. Jag har börjat plåta mer analogt, så en analog kamera och film. Böcker som inspirerar. Keramik av Mia Göransson. Jag har en pappersfetisch och älskar papper med olika struktur så jag sparar på alltifrån visitkort till handskrivna tackkort. I skåpen gömmer sig fula saker som sladdar och batterier. Ett par boxhandskar eftersom jag har plockat upp boxning efter 20 år. Skateboarden är ett minne från ett tidigare liv. Jag skejtade när jag var yngre och för några år sedan jag och Em Fexeus i Köpenhamn och samlade material till en bok som aldrig blev färdig. Vi intervjuade ett par kreatörer som hade gjort ett samarbete med Soulland och då fick vi varsin skateboard.

Som husfotograf åt TÔNN har du sett många hyllor, bästa tipsen?

– Jag har träffat många intressanta personligheter, det är bara spännande människor som har TÔNN-hyllor! Det är fantastiskt hur folk använder hyllan, att den är så flexibel. Man kan verkligen ha den i varje rum, särskilt nu med den nya klädstången. Folk använder den med stor fantasi. Och som gammal DJ älskar jag det faktum att vinylskivor passar perfekt.

Har du några stylingtips?

– Det är svår att sätta ord på, den exakta formeln sitter någonstans i det omedvetna. Jag har inspirerats av alla fantastiska stylister jag har jobbat med. Ett tips handlar om att ta sig utrymme: placera ut en väl vald sak, som en keramikskulptur, ensam på en hylla. Det är ju ganska dyr yta, och det är lätt att känna att man kanske borde fylla den med viktigare grejer, men ställ dit något för ditt eget välbefinnande. När du sitter och jobbar kan du titta upp på den, det ger ett lugn. Det handlar om luft kontra saker. Och gruppera. Något liggande, lite höjdskillnader och olika former – triangel, cylinder, cirkel, kvadrat.

Är hemmakontoret här för att stanna?

– Helt klart! I en eller annan form tror jag att de flesta kommer att jobba väldigt mycket mer hemma. Hemmakontoret ska självklart vara praktisk, ergonomisk och funktionell. Men glöm inte bort de snygga ytorna som skänker ett lugn och en skön känsla. Det ska vara lite härligt! Det gäller även arbetsplatser. Nu när man ska locka tillbaka folk från hemmet till kontoret måste man nog satsa på andra värden än bra wifi.

Våra vänners hyllor

 • Pia Ulin hallhylla i brunt med plats för mycket förvaring.

  Pias hylla

  10,405 kr16,395 kr
 • Josephine Blixs tv-hylla i brunt från TÔNN furniture med plats för tv och förvaring.

  Josephines hylla

  13,635 kr16,930 kr
 • Ida Laugas vita Portal hylla i vitt som en tv-bänk och bokhylla.

  Idas första hylla

  4,735 kr
 • Viola Bergstöm off-white hylla.

  Violas hylla

  15,475 kr20,865 kr
Blog / Journal / Mikael Lundblad

Portal hyllsystem

Vi hjälper dig planera din Portalhylla

Anpassa Portalhyllan efter ditt hem. Fyll i önskad bredd, höjd och färg i vår Portal-planerare. Vi återkommer med en skiss och pris på din hylla och hjälper gärna till att bolla idéer för just ditt rum.

När du är nöjd får du en färdigpackad varukorg redo att beställas. Tjänsten är helt kostnadsfri såklart!

Till Portal-planeraren


Don’t miss the XMAS SHOP with more treats up to 50% off. For you or a loved one 💙


Hello @malikafavre studio 👋 spot the off white and green bookend in perfect harmony with Malika’s prints. PAUS bookend now at 20% off🫶


Petit Étagère ❤️ you choose color and width and voilà!


Darling Parad! Now at 20% off in the X-MAS Shop 👀👀

📸 @elena_ramirez


Camel 🐫 + yellow ochre 🟡 = magic ✨

📸 @_mikaellundblad


HO HO HO! We love having you here in our little TÔNN community, all sharing your everyday living with us. It’s you who make TÔNN! It’s time for a treat from us to you. 20% on selected small furniture and accessories. As a gift to yourself (shelf) or to someone you care about. 🎄❄️🎁🧑‍🎄


Is it even a room without a Portal shelf? 🤔


Psst.. don’t forget about our Facebook group TÔNN 4-ever! Here you can buy, sell and request our products. Right now: selling small bookshelf & mirror and requests for drawer cabinet small. Join us!


❄️OPEN SHOWROOM THIS SATURDAY❄️ Let’s talk Portal over a coffee. Welcome!


All the essentials ✨☕️

📸 @_mikaellundblad


OPEN SATURDAY! Come by, talk some shelves and get help planning your Portal!


Lotta’s shelf 2.0! A new update with the new wall shelf ladder, integrated TV and crisp white shelves. 

📸 @_mikaellundblad


The TV is the object we love to hate. Too big, too ugly, but such a crucial part of triving at home. The TV simply brightens up what we at TÔNN love the most, the everyday living. You’ve asked. We’ve listened and come up with more possibilities for decorating with the TV.
📸 @_mikaellundblad


We help you plan the perfect Portal shelf for you and your home ✨


Double the BUMP tray double the fun! 
📸 @ulrikeleamoormann