Blog / Journal / Cilla Ramnek

In my shelf

Cilla Ramnek

Konstnären Cilla Ramneks bokhylla är i ständig förändring – där får hela hennes verklighet plats. Vi träffades för ett samtal om downsizing, balansen mellan ordning och kaos och hur man skapar en levande hylla. 

Inspiration till ateljén

För Cilla Ramnek har livet och arbetet alltid vävts ihop. Det speglas också i hennes hem, som hon delar med katterna Elsa och Leo. Allt vi ser när vi hälsar på i tvåan på Södermalm i Stockholm är resultatet av många års nedskalning. 2013 gjorde Cilla, som också har en bakgrund på Ikea och Svenskt Tenn, utställningen Home sweet home på Liljevalchs tillsammans med Karin Södergren och Annica Kvint. Tolv inredda salar som fångade den moderna designhistorien och inspirerade till DIY.

Cilla Ramnek's hem med två Portal hyllor i hennes hemmaateljé.
Cilla Ramnek inreder sin hylla med konstnärsmaterial.

Vad betydde den utställningen för dig? 

– Under ett helt år kunde jag leva ut och genomföra alla mina fantasier. När utställning var över fick jag så fullständigt nog! När jag gick in i antik- eller second hand-affärer fick jag på riktigt kräkreflexer. Det är att ta en lust hela vägen till slutet. Som att överäta.

– I en utsträckt process sammanföll det med att min yngste son började frigöra sig (Cilla har tre söner, två svärdöttrar och tre barnbarn). Det var avslutningen på ett långt föräldraskap och ett hem som alltid varit till för och öppet för alla. Jag bodde i en femma med en vind på 70 kvadrat och ville ta bort saker och stänga om mig lite. Fundera över hur jag vill leva när jag inte tar hand om andra. Jag lät min galet systematiske yngste son upprätta kontor och sälja nästan alla saker mot hälften av pengarna. Det blev en heltidssysselsättning i tre månader och bekostade både min flytt och en resa till London för honom. 

Så, vad finns nu kvar i hyllan? 

– Eftersom jag är en sucker för det snygga har jag tidigare haft svårt för att låta verkligheten – det jag verkligen behöver, viktiga papper, hålslagare – ta plats. Men den här hyllan är så stark och smäcker i sitt uttryck så jag är nöjd med att blanda allt. Jag har aldrig trivts så bra eller jobbat så bra som vid det här bordet, allt finns inom räckhåll. Jag har en ateljé också, där är jag mer fysisk. Här sker inga stora kladdiga experiment, jag är mycket mer cerebral. Vid skrivbordet gör jag allt som rör företaget, den delen av mitt jag upphör att existera när jag rör mig bort från det. 

– Jag har ett äventyrligt inre, så jag behöver kontroll. Jag tänker att en sån här bokhylla handlar mycket om det, att balansera ordning och kaos. Och det är väldigt personligt var den punkten ligger.  

– Det är befriande att jag slipper bestämma höjden mellan hyllplanen. Det blir ett mönster som jag måste förhålla mig till och en jämn rytm i röran. Att ramen på hyllan går utanför hyllplanen gör att röran blir förlåten. Ramen stadgar upp kaoset. Det är utmärkt för mig som har svårt att få saker rakt. Jag jobbar ju inte med dator och inget jag gör blir rakt. Hyllan stadgar upp.

Cilla Ramnek's katt sitter i hennes Portal hylla från TÔNN furniture fylld med konstnärsmaterial.
Cilla Ramnek hylla med vita hyllgavlar och hyllplan i furu.

Varför blev det den här hyllan? 

– Jag har drömt om den länge, nästan sedan den kom. Jag förstod inte riktigt varför förrän den satt uppe, det är de vita gavlarna. En vit vertikal obruten linje gör så att det som finns där i inte tar överhanden. Min är ju proppfull, men den känns lätt. Jag undviker att lägga något på översta hyllan. Det var väl Josef Frank som sa att ser man mötet mellan vägg och tak och vägg och golv, då känns det lätt. Så jag försöker att inte ställa saker på golvet för att behålla det där svävande, luftiga. 

– Jag har jättesvårt att tvinga in en miljö där livet är en sak och stilen en annan. Det är då det blir stelt och overkligt. Jag kommer från en borgerlig miljö. Det var väldigt vackert. Vacker konst och vackra möbler i ett vackert hus. Allt stod på samma plats år efter år. Vackra stilleben, men alltid på samma plats.

Vad är då tricket med att skapa en levande hylla? 

– När jag tittar på folks bokhyllor så förundras jag över att de är så statiska, jag tycker att det är något man ska underhålla och se över. Min bokhylla är lite som en anslagstavla. I och med att ramen är i metall så händer det att jag sätter upp saker med en magnet. Jag brukar inte ha min egen konst uppe, men de rödvita cirklarna bryter av fint och man känner att de är handgjorda. Jag njuter av den kontrasten, plus att jag fortfarande har ett aktivt förhållande till dem. När det dör ut sätter jag dit något annat. Och jag gillar förstoringslampan, den är också i vit metall så det blir som en del av hyllan som kommer ut i rummet. 

– Jag har mycket bildböcker om arkitektur, designer och konstnärer. Jag är ingen stor läsare, men jag har slutat skämmas för hur jag använder böcker. Jag tar ut en bok och läser en sida, eller tre böcker för att omslagen påminner mig om en tankegång jag inte vill glömma. Det duger fint. 

– Vet du vad, jag älskar min bokhylla! Det känns så skönt att kunna säga det utan att det minsta ljuga eller överdriva.

Porträtt av Cilla Ramnek som dricker kaffe framför hennes Portal hylla.
Cilla Ramnek's furuhylla från TÔNN furniture med hyllsmycke.

Våra vänners hyllor

 • Emilia Ilke låga hylla i hennes ateljé.

  Emilias andra hylla

  3,665 kr6,960 kr
 • Adams hylla

  7,360 kr
 • Emilia Ilke's smala hylla med liten lådhurts i off-white.

  Emilias första hylla

  6,340 kr9,035 kr
 • Stor modulär hylla hemma hos Saskia Cort.

  Saskias hylla

  17,660 kr23,550 kr
Blog / Journal / Cilla Ramnek

Portal hyllsystem

Vi hjälper dig planera din Portalhylla

Anpassa Portalhyllan efter ditt hem. Fyll i önskad bredd, höjd och färg i vårt snabba hyllformulär. Vi återkommer med en skiss och pris på din hylla och hjälper gärna till att bolla idéer för just ditt rum.

När du är nöjd får du en färdigpackad varukorg redo att beställas. Tjänsten är helt kostnadsfri såklart!

Till Portal-planeraren


Don’t miss the XMAS SHOP with more treats up to 50% off. For you or a loved one 💙


Hello @malikafavre studio 👋 spot the off white and green bookend in perfect harmony with Malika’s prints. PAUS bookend now at 20% off🫶


Petit Étagère ❤️ you choose color and width and voilà!


Darling Parad! Now at 20% off in the X-MAS Shop 👀👀

📸 @elena_ramirez


Camel 🐫 + yellow ochre 🟡 = magic ✨

📸 @_mikaellundblad


HO HO HO! We love having you here in our little TÔNN community, all sharing your everyday living with us. It’s you who make TÔNN! It’s time for a treat from us to you. 20% on selected small furniture and accessories. As a gift to yourself (shelf) or to someone you care about. 🎄❄️🎁🧑‍🎄


Is it even a room without a Portal shelf? 🤔


Psst.. don’t forget about our Facebook group TÔNN 4-ever! Here you can buy, sell and request our products. Right now: selling small bookshelf & mirror and requests for drawer cabinet small. Join us!


❄️OPEN SHOWROOM THIS SATURDAY❄️ Let’s talk Portal over a coffee. Welcome!


All the essentials ✨☕️

📸 @_mikaellundblad


OPEN SATURDAY! Come by, talk some shelves and get help planning your Portal!


Lotta’s shelf 2.0! A new update with the new wall shelf ladder, integrated TV and crisp white shelves. 

📸 @_mikaellundblad


The TV is the object we love to hate. Too big, too ugly, but such a crucial part of triving at home. The TV simply brightens up what we at TÔNN love the most, the everyday living. You’ve asked. We’ve listened and come up with more possibilities for decorating with the TV.
📸 @_mikaellundblad


We help you plan the perfect Portal shelf for you and your home ✨


Double the BUMP tray double the fun! 
📸 @ulrikeleamoormann