Elin Odnegård

Elin Odnegård

Hej Elin! Vem bor här?

Jag, min man Kristoffer och våra två barn Gunnar och Pelle.

Ni har just flyttat till ett 70-talshus som ni renoverar. Berätta!

Vi köpte ett litet hus från 1975 i västra delen av Göteborg för ungefär ett år sen. Vi har drömt om ett eget hus i många år och vi ville ha ett hem som skulle förenkla vårt liv (vilket gör det härligare tänker jag) och mer anpassat för småbarnslivet. Vårt hus är ett så kallat Atriumhus, vilket betyder att det är L-format, med en privat gård på baksidan. På ena sidan har vi pojkarnas rum och ett TV-rum och på andra sidan har vi vårt kök, ett vardagsrum och vårt sovrum. Och vi älskar allt med detta huset.

Jag är ett stort fan av 70-talet, men eftersom nästan allt i detta huset var i rätt så dåligt skick kunde vi inte behålla någonting. Vi bestämde oss för att renovera rätt så modernt men att flirta med 70-talet i material- och färgval. Mycket furu och brunt och gult i tonerna. 

Vad har varit det mest utmanande med att renovera och inreda ett 70-talshus? 

Vi renoverad intensivt i ungefär fyra månader innan vi flyttade in, och gjorde mycket själva. Ärligt talat var det ett helvete. Mycket för att vi inte insåg hur dåligt huset var. Mycket var byggt på 70-talet men dåligt byggt, och vi hade inte riktigt tagit nöjd för allt jobb och alla pengar. Men som man säger “det som inte dödar härdar”. Jag är förevigt tacksam vår familj och våra vänner för all hjälp och stöttning under denna tiden. 

Men nu, när renoveringen är typ över (minns knappt, det är som att föda barn) är det ju bara kul. När man inreder ett 70-talshus har man möjlighet att leka med färg och form som inte direkt är förknippat med “god smak”. Jag gillar att utmana vad som är fint och fult, och och har hittat många second hand-grejer som passar fint in.

Berätta om er TV-hylla och hur ni använder den.

Vår TV är monterad på väggen över hyllan, så om vi får kalla hyllan för TV-bänk är det den finaste TV-bänk man kan tänka sig. Jag använder den också till min keramiksamling och för att förvara böcker och magasin. Jag älskar de få stunder när barnen ritar eller bygger med något och jag kan ligga på soffan intill och dricka kaffe, läsa en tidning och bara njuta av livet. 

Vilken färg är hyllplanen målade i?

I en underbar lavendel-färg. Jag är så glad för hur färgen matchar den bruna soffan och de senapsgula tonerna i vårt kök, och det beiga taket. 

Vilka är dina tre favoritsaker i hyllan?

Min laveldelknut av keramikern Emmeli Hultqvist och den svart/vita porslinbrickan av konstnären Frida Mälarborn är två favoriter. Och mitt senaste vintage-fynd: hallon-lakrits-lampan som står intill soffan. Jag köpte dem för 80 kronor på min favoritloppis i södra Sverige. 

Vi älskar ditt beiga tak och hur du kombinerar färger. Berätta om valet att måla taket!

Färg, och hur man kan kombinera färg, är nog det jag gillar mest med att jobba med inredning. Personer som Alvar Aalto, Finn Juhl, Greta Magnusson Grossman och Börge Mogensen är stora inspirationskällor när det kommer till att använda färg på ett fantastiskt sätt. När jag såg bilder från Finn Juhls hus första gången känder jag att när jag har ett eget hus ska jag måla alla taken. Jag målade alla taken beige förutom i barnens rum där det är blått.

Tack för att vi fick komma Elin!

             

Tillbaka till blogg
en ritning av en off-white hylla i måtten 244x237 cm

Vi hjälper dig planera din Portalhylla

Anpassa Portalhyllan efter ditt hem. Fyll i önskad bredd, höjd och färg i vår Portal-planerare. Vi återkommer med en skiss och pris på din hylla och hjälper gärna till att bolla idéer för just ditt rum.

När du är nöjd får du en färdigpackad varukorg redo att beställas. Tjänsten är helt kostnadsfri såklart!

Till Portalplaneraren