Emilia Ilke

Emilia Ilke

Emilia ställde ut på Galleri Anna H i Göteborg tillsammans med keramikern Malwina Kleparska i mars. I maj debuterar hon med barnboken Räkna med Havet. Senare i år kan vi se Emilias matta på Liljevalchs vårsalong. Full fart. 

Vi träffar Emilia i hennes altelje i Liljeholmen. Alteljen ligger i ett stort hus med rivningskontrakt. Men det tar Emilia med ro. 

– Det har säkert varit så i 10 år. Kanske blir det 10 år till. Det är ingen som vet. Därför har det aldrig känns värt att satsa på att göra iordning så det funkar här trots att det var välbehövligt. Nu står det två hyllor i den nya färgen kamel från TÔNN furniture (tidigare Betonggruvan) på var sida om dörren fyllda med konst och material för att skapa mer.

Vilka är det som sitter här i huset?

Det är alla möjliga kreatörer allt från modeskapare, fotografer, förläggare, mellovinnare och arkitekter. Ibland gör vi saker ihop som julmarknad, loppisar eller releaser. Jag tror att det var någon 10-års fest här förra året men förmodligen födde jag barn eller nått då.

            

Obligatoriska frågan till kreatörer. Vad får du inspiration ifrån?

Min bucketlist har kommit att bli min inspiration. Den driver mig framåt och får mig att spana mot ny inspiration och nya mål.

Vad gillar du med hyllan?

Att hyllan innehåller dold och öppen förvaring så att jag kan välja vad jag visar/gömmer. Samt att designen är rak och enkel och låter pryttlarna ta för sig. Sjukt lättplacerad också.

Vad har du i din hylla?

Hyllan står i min ateljé så mest konstrelaterade grejer som jag behöver när jag skapar. Penslar, färgtuber, papper, dukar, pennor, ritkol, skisser, to do listor, visitkort mm. Men även lite ljus, skulpturer och prylar jag gillar.

            

Hur ofta är du här?

Senaste året har jag mest jobbat hemma pga covid och att jag varit föräldraledig. Men barnen är med här ibland. Vi har en rutin vi alltid gör.

Vi äter paj till lunch, läser en speciell bok (den enda barnbok som finns i den allmänna bokhyllan), limmar träbitar och tejpar loss.

 Berätta om Vårsalongen?

Vårsalongen på  Liljevalchs är en superdemokratisk utställning där alla över 18 år får söka. Det är andra året jag är med. Första året byggde de om så det var i en trist lokal på Malmskillnadsgatan. I år är det Corona och fortfarande oklart när det blir. 

 Vad är det bästa med ditt jobb?

Bästa med mitt jobb är att det inte känns som ett jobb. Förlåt för cheesy men det är mer som en livsstil som jag hoppas och tror kommer vara livet ut, inget jag kommer gå i pension ifrån liksom. Sedan kan det vara massa stress och kreativ ångest och oduglighetskänslor så det är inte smärtfritt. Men jag känner mig fri och får arbeta med min passion så det är det absolut bästa.

 Vi vinkar hejdå, Emilia ska ner en trappa och prata med förläggaren för boken. 

Emilia har valt hyllor i vår nya färg Kamel och matchat med med hurtsar i offwhite. 

Tillbaka till blogg
en ritning av en off-white hylla i måtten 244x237 cm

Vi hjälper dig planera din Portalhylla

Anpassa Portalhyllan efter ditt hem. Fyll i önskad bredd, höjd och färg i vår Portal-planerare. Vi återkommer med en skiss och pris på din hylla och hjälper gärna till att bolla idéer för just ditt rum.

När du är nöjd får du en färdigpackad varukorg redo att beställas. Tjänsten är helt kostnadsfri såklart!

Till Portalplaneraren