Evelina Kroon

Evelina Kroon

Berätta om samarbetet!

– För jättelänge sedan la Josefine upp på sin Instagram att det snart skulle hända ”en massa roliga saker med rutor” hos Tônn. Jag hoppades i tysthet att hon skulle tänka på mig, och precis efter det ringde hon. Josefine är en otrolig människa, jätteinspirerande, och jag är väldigt imponerad av hennes business. Vårt samarbete har varit rakt igenom trevligt och jag tycker att det är viktigt att framhålla att vi har gjort det här ihop. Rutorna kommer från mig, men färgpaletten har vi jobbat fram tillsammans. Idén om vilka produkter är helt Josefines verk.

 

Hur kom det sig att du började göra rutor och jobba med tejp?

– Just tejpen kom naturligt ur någon slags samlande. Sedan jag var barn har jag haft en ganska stor samling japansk washi och annan tejp, så det var ett tillgängligt material. Jag har problem med fokus och vill att det jag gör ska bli något snabbt. Tidigare höll jag på med mer föreställande klassiskt måleri och kollage, det här kom till mig i en slags kramp. Det är en effektiv metod som passar min person. Den förenar två saker jag är bra på: mönsterbilder och färg. Med tejpen kan jag också jobba med olika nivåer och transparensen. Och så handlar det om att lyfta fram lågstatusmaterial, att förädla.

          

Vad driver dig i ditt konstnärskap?

– Om jag ska vara krass så är det ju mitt jobb, mitt arbete. Det som driver mig absolut mest är att kunna försörja mig själv och min familj. Jag jobbar hårt och det ligger många, många års studier bakom det jag gör. Jag är inte så lustdriven, men den här metoden har ändå väckt lite lust i mig. Jag kan komma på 2 miljoner versioner, det finns oändliga kombinationer. Men jag drivs såklart också av att komma framåt, komma vidare. Och att få ta plats. Både att äga min plats och kräva den, att inte ursäkta mig.

– Det är en speciell tid att verka i, allt är så gränsöverskridande och allt går så fort. Det känns lite mer tillåtande och inkluderande. Jag försöker att inte vara så ängslig i det.

 

Du har också en egen Portal-hylla hemma. Var befinner vi oss?

– Vi är i Hagsätra söder om Stockholm, där jag bor med min lilla familj. Min kille Gustaf och Judi, 1, och Meg, 3.

           

Berätta om hyllan?

– Jag har en låg, lång hylla, den sträcker sig genom matrummet och vidare in i tv-rummet. Den känns lite flytande och tar verkligen för sig. Vi hade tänkt platsbygga något där, men den ser ju platsbyggd ut, den är helt perfekt.

 

Vad har du i den?

– Jag använder den mest som bokhylla. Den ska kännas tillgänglig, vi har inte tagit bort något sedan barnen kom. I det ena rummet är den också en tv-möbel. Tv:n är den absolut viktigaste funktionen i mitt hem.

 

Du har en otrolig känsla för färg och färgkombinationer, tips?

– Jag har inget bra svar på det, för jag gör ju bara. Jag gillar när det skaver och är på gränsen till lite fult. Rött är en svår färg, kanske är det därför jag har mycket rött hemma just nu? Satsa på dina fulaste färger, haha. Sedan har jag ju favoritkombinationer. Klarblått mot vinrött. Något lite dystert och något lite glatt.

 

Det känns som att du ser på det tredimensionella rummet med samma grafiska blick som när du jobbar som konstnär. Hur tänker du när du inreder?

– Jag har jobbat som kreatör och visual, så det är ganska naturligt att jobba med rumsligheter för mig. Jag jätteintresserad av hemmet som plats. Från början hade det väl med förutsättningar att göra, jag har varit tvungen att testa allt jag velat göra hemma först. Mina tavlor är tacksamma i interiörer, de blir en del av inredningen. Och jag gillar ju det gränsöverskridande. Vad är skillnaden mellan en tavla jag har gjort och en låda? Istället för att måla om ett rum kan man köpa en tavla. Har man inte råd så kan man köpa fyra lådor.

 

Tillbaka till blogg
en ritning av en off-white hylla i måtten 244x237 cm

Vi hjälper dig planera din Portalhylla

Anpassa Portalhyllan efter ditt hem. Fyll i önskad bredd, höjd och färg i vår Portal-planerare. Vi återkommer med en skiss och pris på din hylla och hjälper gärna till att bolla idéer för just ditt rum.

När du är nöjd får du en färdigpackad varukorg redo att beställas. Tjänsten är helt kostnadsfri såklart!

Till Portalplaneraren